Snipäventyr 2007 – det verkliga äventyret

Enklinge, Jurmo, Seglinge och Kökar!

Nu är det altså dags igen och iår har vi förlängt äventyret med ytterligare en dag. I år startar vi redan på lördagen och vi skall verkligen testa skärgårdens gränser med Jurmo i norr och ett återseende på Kökar. Temat för året är musik och kultur med dans, musik och lokala museér.
En framgångsfaktor för detta evenemang är samarbetet, närvaron och intresset av alla de platser som vi besöker. Det fantastiska mottagande som vi fick på Seglinge med hela byn väntande i hamnen, alla båtar och personer som mötte upp i Kökar och Enighetens frukost – dessa är några exempel på det mottagande som vårt arrangemang möter. Detta är ett evenemang för deltagare, våra värdar och många andra nyfikna och intresserade.
lördag 14 juli,
sjökvarteret (Mariehamn) – Bomarsund – Enklinge
Samling och avgång från Sjökvarteret kl. 10:00. Årets snipäventyr skall hålla avgångstider så kom i tid och var förberedd! Vi kör ut över Slemmern och mot Lemströms kanal där många intresserade brukar vänta längs kanalens sidor.
Efter Lemström väntar Lumparn och det brukar ofta vara ett friskt äventyr. Vi siktar på att vara i Bomarsund redan strax före 13 och kommer där att avnjuta en lunch.
Avgång från Bomarsund vid 14:30 och nu tar vi sikte norrut, mot Sandösund och sedan över Delet för att slutligen nå årets första etappmål: Enklinge. På Enklinge hoppas vi kunna fira en afton tillsammans med Enklingeborna med musik och dans.
söndag 15 juli,
Enklinge – Hullberga – Jurmo
Efter frukost, arrangeras denna morgon en kort utflykt för den intresserade mycket intressant besök på museigården Hermas. Förhoppningsvis får vi skjuts på nåt flak eller annars promenerar vi den 1,7 km vägen.
Skepparmöte 10:30 och en kontrollrunda så avgår vi kl. 11:00 (observera tiden!) och kör ytterligare norrutmot Brändö skärgård. Dagens etapp siktar på att köra västerom Fiskö och vidare norrut förbi Hullberga där vi siktar på en lunchpaus. Ifall vi har tur så kanske vi kan besöka den spännande Hullberga grottan… Efter kaffe och vila så kör vi vidare mot Jurmo – för en helafton med dans och musik.
Jurmo, i ålands absolut mest nordöstra skärgård är en verklig skärgårdsidyll och med bl.a. en otrolig tradition av båtbyggeri.
nyhet: Teater & musik på Jurmo!
Fick idag (29/6) ett samtal från Jurmo Hembygdsförening – där man meddelar att det kommer att bli en enorm uppslutning, där hela kommunen är inbjuden, teater, musik, grillning, och förstås en massa, massa båtar!!!
måndag 16 juli,
Jurmo – Lappo – Seglinge
Pigga och raska stiger vi upp för att fortsätta vårt äventyr: frukost, skepparmöte och en kontrollrunda så avgår vi kl. 10:00. Dagens rutt siktar vi på att köra söderut genom många vackra och trånga sundi hjärtat av Brändö skärgård. Vi siktar på att nå Lappo för en lunchpaus vid 13-tiden. Här måste man göra ett kort besök på skärgårdsmuséet.
nyhet: Tävling – vem har den mest ”onödiga” som verkligen inte hör hemma i en snipa? Förra året hade en snipa ett stort blått parasoll,… Vinnaren får ett jättedyrt och onödigt pris från vår parnter Sparhallen!
Efter lunch så kör vi vidare för ett kärt och efterlängtat återseende: Seglinge! Ingen kan väl glömma förra årets mottagande i Seglinge hamn, musik och människor. Det var precis så fantastiskt som det bara kan bli i denna skärgård.
– Seglinge, vi ser fram emot att träffa er igen!
nyhet: Barnens afton denna kväll är det barnens afton – med tävlingar, snipbio och fina priser. Detta är ett samarbete mellan Seglinge Byalag och Ålandstidningen.
tisdag 17 juli,
Seglinge – Kyrkogårdsö – Kökar
…redan dags för fjärde dagen. Frukost, skepparmöte och en kontrollrunda så avgår vi kl. 10:00. Dagens äventyr följer förra årets rutt söderut genom Sottunga skärgård och ner till Kökar.
Enligt redan tradition så lunchar vi på samma ställe mitt emot hamnen på Kyrkogårdsö. Efter en välbehövlig lunch kör vi vidare.
– Hur många kommer att möte oss i år? Förra året var det 19 båtar som kom…
Sista kvällen för äventyret firar vi tillsammans med kökarsborna och det kommer att bli med musik, sång och dans. I hamnen väntar också en välbehövlig och efterlängtad bastu.
onsdag 18 juli,
Kökar – Föglö – Mariehamn
Sista dagen…frukost, skepparmöte och en kontrollrunda så avgår vi kl. 10:00. Nu är det inte mycket kvar och är det fint väder så kör vi över Kökars fjärden och siktar på Föglö kyrksundet.
Efter kyrksundet kör vi norrut och upp mot Lumparsund, Lumparn och mot Mariehamn.
Inloppet till Mariehamn och Sjökvarteret görs enligt tradition där alla kör i bredd med alla ruffade snipor på styrbords sida om Österskär och alla öppna snipor på babords sida.