Snipäventyr 2008 – båtäventyret runt Åland

Äntligen är det dags igen – och iår åker vi Åland runt. En favorit i repris från första året men med nya platser och nya äventyr.
En framgångsfaktor för detta evenemang är samarbetet, närvaron och intresset av alla de platser som vi besöker. Det fantastiska mottagande som vi fått på alla ställen runtom i skärgården. Vem kommer inte ihåg fjolårets besök i Enklinge, den fantasitka lunchen på Lappo, återseendet på Seglinge, och avslutningen på Kökar – dessa är några exempel på det mottagande som vårt arrangemang möter. Detta är ett evenemang för deltagare, våra värdar och många andra nyfikna och intresserade.
– kommer det att blåsa hårt som vanligt den sista dagen?

lördag 12 juli,
sjökvarteret (Mariehamn) – Hammarudda/Degersand – Käringsund, Eckerö
Samling och avgång från Sjökvarteret kl. 10:00. Första dagens etapp går västerut där äventyret kör stiligt förbi både sjökvarter, MSF och lilla holmen. Resan går här både under Svinöbron och Järsöbron för de större båtarna för att sedan sammansluta igen norr med Korsö innanför Härtonklubb. Vidar åker vi sedan med riktning mot Eckerö för att luncha i naturhamn.
Efter lunch åker vi vidare för att runda Eckerös södra udde. Vid ankomsten till Käringsund har ett stort antal båtar – både snipor och allmogebåter – informerat att sluta upp. En kväll i Käringsund att se fram emot med bastu, musik och samkväm.

söndag 13 juli,
Käringsund – Hällö, Geta – Saggö, Saltvik

Skepparmöte 09:30 och en kontrollrunda så avgår vi kl. 10:00. Resan nu går norröver där de mindre båtarna kommer att köra igenom Käringsund och de större kör runt. Färden går mot Hällö där vi äter en festlig lunch tillsammans. Efter en kortare lunch far vi vidare norrut och rundar Dånö och sedan vidare över norrhavet mot Saggö för en Pirat afton. Under denna eftermiddag gäller Pirattema där alla deltagare och båtar förvandlas till äkta pirater.

måndag 14 juli,
Saggö – Hamnö (alt. Kastudd) – Enklinge
Efter en äkta piratafton går resan sedan vidare österut mot Hamnö skärgård. Beroende på väder och vindar tar vi här lunch eventuellt på Väderskär med historien om Stormskärs Maja. Ankomsten till Enklinge var ifjol fantastisk – hur skall den inte bli iår? Här väntar en kväll med en sagolik fisksoppa, svartbröd dans och musik för hela natten.

tisdag 15 juli,
Enklinge – Embarsund, Föglö – Möholm, Föglö
Nu är vi redan inne på dag 4! Efter frukost tar vi farväl och kör söderut, öster om Kumlinge för att åter uppleva den fantastiska färden från ifjol. Under denna dag färdas vi i riktning mot Föglö och siktar på att köra in via Vargskär för att sedan klämma oss igenom sundet mellan Juddö och Bänö. Här sammanstrålar vi sedan alla vid Embarsund, för att sedan köra vidare mot Degerby där vi gör parad. Öppna och de minsta först…etc. KUL! Kvällen kommer vi att fira vid en gäst/naturhamn där en välbehövlig bastu väntar.

onsdag 16 juli,
Möholm – Rödhamn – Mariehamn
Sista dagen…frukost, skepparmöte och en kontrollrunda så avgår vi kl. 10:00. Denna dag är alltid lika spännande: kommer det att blåsa iår igen? Iår siktar vi på att köra söder om Herrö för en härlig sillunch mitt emot Rödhamn. Där vi sedan kan paradera snyggt förbi.
Ankomsten till Mariehamn och sjökvarteret blir som vanligt med en maffig parad och kanonsalut. Iår kommer vi alla dessutom att kunna lägga till vid bryggan nedanför Salt där vi sedan samlas.