Snipäventyr 2009 – det verkliga båtäventyret

FEM ÅRS JUBILEUM! En favorit i repris allt sedan första året men varje år med nya platser och nya äventyr.

En framgångsfaktor för detta evenemang är samarbetet, närvaron och intresset av alla de platser som vi besöker. Det fantastiska mottagande som vi fått på alla ställen runtom i skärgården. Vem kommer inte ihåg Käringsund, fjolårets återbesök i Enklinge, piratkvällen på Saggö, Föglö och Möholm, och det fantastiska anlöpet till Mariehamn.

lördag 11 juli,
Bomarsund – Yxskär
Samling och avgång från Sjökvarteret kl. 09:00.
Officiell samling och start med salut i Bomarsund 13:00. Avgång mot det mytspunna och vackra Yxskär i ålands norra skärgård. Den första etappen går norrut mot Simskäla där vi kör mellan västra och östra landet under den gamla träbron och siktar sedan mot Yxskär. Vi siktar på denna resa Väderskär, eller ”Stormskäret” i filmen om Stormskärs-Maja. Sedan närmar vi oss första dagens etappmål som vi väntar nå redan före 18:00. Här väntar naturhamn och en trevlig kväll tillsammans.

söndag 12 juli,
Yxskär – naturhamn – Näsby, Houtskär
Frukost och sovmorgon.
Denna andra dag startar med en lugn förmiddag där vi kommer att avgå i lugn takt och siktar på att ta en kaffepaus vid någon trevlig naturhamn. Resan går sedan vidare söderut där vi går in strax norr med Hästö i Houtskärs skärgård, där kör vi in genom vackra sund och passerar idylliska skärgårdsbyn på Hyppeis.
Vid ankomsten till Näsby i Houtskär kommer vi att få lägga till vid den nya bryggan vid skärgårdsmuséet. Här väntar en kväll med musik, dans, mat och glädje. Museét är tillgänligt lika så ungdomsgården som ligger precis nere vid hamnen. I Näsby finns butiker och här kan man även tanka ifall man behöver det.
måndag 13 juli,
Houtskär – naturhamn – Österskär
Med iver och spänst samlas vi och gör en gemensam avgång vid 10:00 och siktar då på en förmiddag där vi först kör igenom Houtskärs skärgård ner mot Korpo som vi rundar bland dess västra holmar.
Dagens lunchpaus sker i en naturhamn på vägen varefter vi siktar rakt söderut om Österskär.
Ankomsten till Österskär är fantastisk – denna idylliska, okända och fantastiska plats väntar med natur och innevånarnas glädje. Här kommer vi att fira årets tema med Hawaiafton där även barnen skall få en rolig kväll med massor med lek och stoj.
tisdag 14 juli,
Österskär – Naturhamn – Lillängen, Föglö
05:00 avgår vi! En nyhet för iår är att vi testar tidig avgång och siktar österut om Kökar som vi når efter ca. 1½ timme. Vi planerar sedan att stanna för frukost vid en naturhamn mellan Kökar och Sottunga. Vi kör sedan vidare och siktar mot Föglö.
Vägen till Lillängen planerar vi att köra upp mot Embarsund och även här fira lite femårs jubileum med att köra genom det mycket smala sundet mellan Jyddö och Bänö. Vi kommer att nå Lillängen före 18:00 där vi kommmer att fira årets äventyrs sista kväll tillsammans med Vargskärs byalag. Här har vi en en alldeles egen dansbana – och här väntar även en annan stor överraskning…
onsdag 15 juli,
Lillängen – Lumparsund – Mariehamn
Sovmorgon och en gemensam SillBrunch på lillängen. Här väntar en liten överaskning och det är passligt att fira femårsjubileet med lite festkläder.
Vi kör sedan vidare mot Lumparsund och eventuellt genom Svinösund.
Ankomsten till Mariehamn vid 18-tiden är efterlängtad och vi alla som varit med tidigare vet hur denna mäktiga, härliga och förväntansfulla kväll känns. Här väntar familjer, vänner och massor med andra nyfikna som kommit för att titta på vårt anlöp. Vi har iår fått bekräftat att vi får angöra i Sjökvarterets norra bassäng och vi kommer iår även att äta en gemensam besättningsmiddag i kvarteret.